Mucur.Net | Mucur'un en NET sesi!
Ana Menü
Köşe Yazarları
ssrgn.jpg

ABDULLAH EMMİ (Çolak)

Sait SARGIN

SSelvi.jpg

VERESİYE DEFTERİ

Selahattin SELVİ

Gazete Sayfaları

Son 5 Firma
MUCUR TRİKO İŞLET...
Gözde tuhafiye
alibaba bijuteri ...
Doğal Dekorasyon ...
Mucur Devlet Hast...
Yeni Üyelerimiz
Üye AdıKatılım
furkan 06-09-2010
gunergezici 30-08-2010
emel_sag 27-08-2010
Cavit Koksal 27-08-2010
hatice 24-08-2010
recep koyuncu 18-08-2010
simsek07 03-08-2010
sadisuna 23-07-2010
Metin40 17-07-2010
Koray36 14-07-2010
Yeşil Mucur Fm
Başlığı Görüntüle
 Başlığı Yazdır
Türkiyeyi ağlatan ezan
karacakurtali
#1 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 14/03/2007 22:21
Kullanıcı Avatarı

Katılım Tarihi: 08.09.06

Türkiyeyi Ağlatan Ezan.. !!

--------------------------------------------------------------------------------

Tam 55 yıl önce okunan bir ezan için halk sokaklara döküldü. Gözler minarelere çevrildi. Ve ilk 'Allahuekber' nidasıyla birlikte ülkeyi bir gözyaşı seli kapladı...

Tarihçi yazar Doç. Osman Özsoy, o günün hikayesini bakın nasıl anlatıyor:

Türkiyer17;yi ağlatan ezanlar ...

Tam 55 yıl önce bugün, yani 16 Haziran 1950 de, 1933 yılından beri Türkçe olarak okutulan ezanın Arapça orijinal haliyle okunabilmesine imkan sağlayan kanun Meclisr17;te kabul edildi.

Meclisr17;in aldığı karar radyolardan ilan edilince, Türkiyer17;nin dört bir yanında halk sevinçten sokaklara döküldü. Tüm gözler minarelere çevrildi ve ilk ezan sesi beklenmeye başlandı. Halk sevinçten çılgına döndü. Gözyaşları tüm Türkiyer17;de sel olup aktı.

O gün ne olduğunu ayrıntılı anlatacağım. Ama önce, o günlere nasıl gelindiğine bir bakalım.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 18 Temmuz 1932 tarih ve 636 sayılı genelge ile, ezan ve kametin birkaç ay içinde Türkçe okunacağını bildirdi.

İşte o Türkçe ezan ...

Aralarında Hafız Burhan, Sadettin Kaynak, Hafız Nuri gibi isimlerin bulunduğu komisyonun çevirisini yaptığı "Türkçe ezan" metni şöyleydi:

r16;r16;Allah uludur, Allah uludur

Şüphesiz bilirim, bildiririm

Allahr17;dan başka yoktur tapacak.

Tanrır17;nın elçisidir Muhammed.

Haydin namaza, haydin namaza

Haydin felâha, haydin felâha

Allah uludur, Allah uludur

Allahr17;dan başka yoktur tapacak.r17;r17;

Ezanın Türkçer17;ye çevrilmeyen tek kelimesi "felâh" oldu. Sebebi, halkın r16;r16;felahr17;r17; kelimesinin r16;r16;kurtuluşr17;r17; anlamına geldiğini bilmemesini sağlamak ve r16;r16;haydin kurtuluşar17;r17; mânâsına gelecek bir çağrıda bulunmamaktı.

Yasanın 17 Haziran 1950 tarihli resmi gazetede yayınlandığı gün, aynı zamanda Ramazan ayının da ilk günüydü. Bu durum halktaki duygu yoğunluğunu daha da artırdı.

O gün Türkiyer17;nin dört bir yanında yaşananlar, başlı başına ansiklopedik bir kitap olur. O gün Türkiyer17;nin dört bir yanında, cami sayısınca bir sevinç yumağı, insan sayısınca mutluluktan ağlayan bir yürek vardı.

Fethullah Gülen o günleri anlatırken şunları söyler: r16;r16;Ben o zaman Erzurum'daydım. Ekin mevsimiydi. 1950'nin Ramazan ayı idi. Vakit ikindi vaktiydi. İnsanlar kurbanlıkları hazırladı. Müezzin efendi minareye çıktı. Müezzin "Allahü Ekber" deyince öyle bir bağırıştılar ki, millet sevincinden hıçkırıklara boğuldu. Ardından kurbanlar kesildi.r17;r17;

Antalya Aksekili işadamı Ali Katırcıoğlu; r16;r16;Bir cuma günü idi, ikindi kılıyordum, ilan ettiler r16;bugün ezan okunacak' diye. Herkes sokaklara döküldü. O cuma günü Allahü Ekber, Allahü Ekber diye duyduğum o ilk ezanı asla unutamıyorum. Demokratikleşme dediniz de, benim için en büyük demokratikleşme işte o ezandır" der.

O gün İstanbulr17;da neler olduğunu, aynı günlerde Eyüpr17;te asker olan babamdan dinlemiştim. Ezanın orijinal haliyle okunacağını haber alan İstanbulluların Eyüp Camii avlusunu doldurduğunu ve herkesin ezanı dinlemek için gözlerini minareye diktiğini söylemişti. Minareden, r16;r16;Allahü Ekber, Allahü Ekberr17;r17; sesleri yükselmeye başladığı andan itibaren, insanların sevinçten kendilerini yerlere attığını, ezanların bitişini müteakip de, kurbanların kesildiğini söylemişti.

O gün Erzurumr17;un bir başka yerinde yaşananları Mehmet Kırkıncı şöyle anlatılır: "Erzurum halkı ikindi vaktinden itibaren ezanın aslıyla okunacağını haber aldı. Bütün halk sokaklara döküldü. Bir bayram havası yaşanıyordu. Herkes kurban keseceği ne varsa alıp, Tebriz Kapı mevkiinden Lâlâ Paşa Camii'ne kadar dizildi. Minarelerden Ezan-ı Muhammedi okunmaya başladığı an, herkes sonsuz bir sevince gark oldu. Müftü Solakzade Sadık Efendi, r16;'Ya Rabbi! Ölmeden önce bize bu günleri gösterdinr17;r17; diye hıçkırıklar halinde ağlamaya başladı..

Atmaca
#2 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 14/03/2007 23:44
Kullanıcı Avatarı

Katılım Tarihi: 08.12.06

TAM 55 yıl önce , yani 16 Haziran 1950 de, 1933 yılından beri Türkçe olarak okutulan ezanın Arapça orijinal haliyle okunabilmesine imkan sağlayan kanun Meclis'te kabul edildi.

Meclis'in aldığı karar radyolardan ilan edilince, Türkiye'nin dört bir yanında halk sevinçten sokaklara döküldü. Tüm gözler minarelere çevrildi ve ilk ezan sesi beklenmeye başlandı. Halk sevinçten çılgına döndü. Gözyaşları tüm Türkiye'de sel olup aktı.

O gün ne olduğunu ayrıntılı anlatacağım. Ama önce, o günlere nasıl gelindiğine bir bakalım.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 18 Temmuz 1932 tarih ve 636 sayılı genelgeyle, ezan ve kametin birkaç ay içinde Türkçe okunacağını bildirdi.

İşte o Türkçe ezan ... Aralarında Hafız Burhan, Sadettin Kaynak, Hafız Nuri gibi isimlerin bulunduğu komisyonun çevirisini yaptığı "Türkçe ezan" metni şöyleydi:

"Tanrı uludur, Tanrı uludur
Tanrı'dan başka yoktur tapacak.
Tanrı'nın elçisidir Muhammed.
Haydin namaza, haydin namaza
Haydin felâha, haydin felâha
Tanrı uludur, Tanrı uludur
Tanrı'dan başka yoktur tapacak."

Ezanın Türkçe'ye çevrilmeyen tek kelimesi felâh oldu. Sebebi, halkın felah kelimesinin kurtuluş anlamına geldiğini bilmemesini sağlamak ve haydin kurtuluşa mânâsına gelecek bir çağrıda bulunmamaktı.

CHP de destekledi ...

16 Haziran 1950 günü toplanan TBMM, 5665 sayılı yasayla ezanın orijinal halde okunmasını serbest bıraktı. Yasaya, zamanın CHP grubu da karşı gelmedi. CHP grubu adına konuşan Cemal Reşit Eyüboğlu, orijinal ezan lehinde görüş beyan etti.

Yasanın 17 Haziran 1950 tarihli resmi gazetede yayınlandığı gün, aynı zamanda Ramazan ayının da ilk günüydü. Bu durum halktaki duygu yoğunluğunu daha da artırdı.

O gün Türkiye'nin dört bir yanında yaşananlar, başlı başına ansiklopedik bir kitap olur. O gün Türkiye'nin dört bir yanında, cami sayısınca bir sevinç yumağı, insan sayısınca mutluluktan ağlayan bir yürek vardı.

Fethullah Gülen o günleri anlatırken şunları söyler: ''Ben o zaman Erzurum'daydım. Ekin mevsimiydi. 1950'nin Ramazan ayı idi. Vakit ikindi vaktiydi. İnsanlar kurbanlıkları hazırladı. Müezzin efendi minareye çıktı. Müezzin Allahü Ekber deyince öyle bir bağırıştılar ki, millet sevincinden hıçkırıklara boğuldu. Ardından kurbanlar kesildi''

Antalya Aksekili işadamı Ali Katırcıoğlu, ''Bir *****a günü idi, ikindi kılıyordum, ilan ettiler bugün ezan okunacak diye. Herkes sokaklara döküldü. O *****a günü Allahü Ekber, Allahü Ekber diye duyduğum o ilk ezanı asla unutamıyorum.

Demokratikleşme dediniz de, benim için en büyük demokratikleşme işte o ezandır" der.

O gün İstanbul'da neler olduğunu, aynı günlerde Eyüp'te asker olan babamdan dinlemiştim. Ezanın orijinal haliyle okunacağını haber alan İstanbulluların Eyüp Camii avlusunu doldurduğunu ve herkesin ezanı dinlemek için gözlerini minareye diktiğini söylemişti. Minareden, Allahü Ekber, Allahü Ekber sesleri yükselmeye başladığı andan itibaren, insanların sevinçten kendilerini yerlere attığını, ezanların bitişini müteakip de, kurbanların kesildiğini söylemişti.

O gün Erzurum'un bir başka yerinde yaşananları Mehmet Kırkıncı şöyle anlatılır: "Erzurum halkı ikindi vaktinden itibaren ezanın aslıyla okunacağını haber aldı. Halk sokaklara döküldü. Bir bayram havası yaşanıyordu. Herkes kurban keseceği ne varsa alıp, Tebriz Kapı mevkiinden Lâlâ Paşa Camii'ne kadar dizildi. Minarelerden Ezan-ı Muhammedi okunmaya başladığı an, herkes sonsuz bir sevince gark oldu. Müftü Solakzade Sadık Efendi, Ya Rabbi! Ölmeden önce bize bu günleri gösterdin diye hıçkırıklar halinde ağlamaya başladı"

CHP'ye sesleniyorum ...

ERZURUM'dan neden iki örnek verdiğimi sanıyorum anladınız. Birkaç gün önce bu şehrimizde, insanlık tarihine utanç vesikası olarak geçecek bir olay yaşandı. Başörtülü bir anne, başı açık kız evladının mezuniyet törenine giremedi. Aslında bu, Türkiye'nin dört bir yanında yaşanan örneklerden sadece biriydi.

Bu vesileyle CHP'ye ve onun Sayın Genel Başkanı Deniz Baykal'a seslenmek istiyorum. Ezanın orijinal haliyle okunmasına o günkü CHP nasıl destek verdiyse, her ne şekilde bir formül bulunacaksa, giderek tadı kaçmaya başlayan şu başörtüsü sorununu da bir mutabakatla aşmaya çalışın.

Gözü yaşlı anaların, hem de kendi vatanlarında tartaklanması hayra alamet değil. Çözün şu sorunu ...

hayat,yaşadığın kadarıyla senindir.

mmucurlu
#3 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 15/03/2007 10:35
Kullanıcı Avatarı

BU EZANLARKİ ŞEHADETLERİ, DİNİN TEMELİ,
EBEDİ YURDUMUN ÜSTÜNDE BENİM İNLEMELİ

Atmaca
#4 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 16/03/2007 00:14
Kullanıcı Avatarı

Cenabı ALLAH ezan seslerini bu memleket üzerinden kesmez İNŞALLAH

hayat,yaşadığın kadarıyla senindir.

mmucurlu
#5 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 16/03/2007 18:56
Kullanıcı Avatarı

EVET. BU MİLLETE ZULÜM ETTİLER. TAM 18 YIL ÜLKEMİZDE EZAN SESİ DUYULMADI. TABİ BUNU YAPANLARIN AMACI MİLLETİMİZİ İSLAMİYETTEN UZAKLAŞTIRIP KENDİLERİNCE DİN DİYE UYDURULAN SAFSATALARA İNANDIRMAKTI. CAMİLERİ AHIR YAPTILAR. 'ALLAH ' DEMEYİ YASAKLADILAR. KRAN ÖĞRETEN VE ÖĞRENENLERİ HAPİSLERE ATTILAR, İŞKENCELER YAPTILAR. VE EZANI ASLINDAN ÇEVİRİP OKUTMAYA ÇALIŞTILAR.
GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ.
LAKİN OUNLARI GERİ TEPTİ.
İSLAMİYET BU MİLLETİN KANINA İŞLEMİŞTİR. MİLLETİMİZ İSLAMİYETLE YOĞRULMUŞTUR. 18 YIL SONRA BUNLARA GEREKEN CEVAPLARI VERİLDİ VE TEPETAKLAK OLDULAR VE İSLAMIN YAŞANMASI RAHATLAYARAK EZANLARIMIZ ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU.
ZALİMLER İSTEMESEDE ALLAH NURUNU TAMAMLAYACAKTIR.

mmucurlu
#6 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 16/03/2007 19:00
Kullanıcı Avatarı

EZANIN ASLİ HÜVİYETİNE DÖNMESİ DMEKRAT PARTİNİN İKTİDARA GELMES İLE MERHUM ADNAN MENDERES TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR. BAKIN ONA KARŞI DARBE YAPAN DARBECİLERDEN BİRİSİ NE DİYOR:
MENDERESİN ASILMASI İÇİN GEREKÇE OLARAK; EZANI ESKİ HALİNE DÖNDÜRMESİ YETERDE ARTAR BİLE.
BAŞKA SÖZE NE HACET

mmucurlu
#7 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 16/03/2007 19:03
Kullanıcı Avatarı

BU ZİHNİYETE MERHUM ARİF NİHAT ASYA'NIN ŞU DÖRTLĞÜ İLE CEVAP VERİP İÇTEN AMİN DİYORUZ:

SEN BİZİ SEVGİSİZ,SUSUZ,HAVASIZ,
VE VATANSIZ BIRAKMA ALLAHIM.

MÜSLÜMANLIKLA YOĞRULAN YURDU
MÜSLÜMANSIZ BIRAKMA ALLAHIM

KARACABEY
#8 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 19/03/2007 13:19
Kullanıcı Avatarı

Katılım Tarihi: 15.12.06

BİR YERİN ADINA DENİNCE TÜRK ÜLKESİ
GÖZÜM BAYRAK ARAR
KULAĞIM EZAN SESİ...

ugur-sultan
#9 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 02/09/2007 13:45
Kullanıcı Avatarı

Katılım Tarihi: 01.09.07

ben bilirim yurt disinda kaldim icin ezan sesinin hasretini
alismisim o kiliseden gelen can sesine ama kabullenemiyorum duyunca kalbim ezan sesini dinlemek ister
her sene nezaman kapikule ye varsam ezan sesini duydumda anlatilamaz bi sevinc ve mutlulukdan doluyorumSmileSmileSmile
ASLIMI SORARSAN BANA TÜRKMEN DERLER
KARACAKURTTUR SOYUM KÖYÜME KIRAN DERLER...

bilal
#10 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 05/09/2007 15:47
Kullanıcı Avatarı

Katılım Tarihi: 13.11.06

bu ezanlarki şahadetleri dinin temeli
ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli

Atlanilacak Forum:
Gelişmiş Forum Başlıkları Bulutu
Etkili Kararlar Nasıl Alınır, KISSADAN HİSE, "Neden Ben??" DİYEN HERKES İÇİN ..., Sen Hala Yoksun, Lassa Toyotasa Bursa, NEŞETTEN SEÇMELER-1, duvar yazılar cok komik :D, Sitedeki Virüs Uyarısı, 1980 TİCARET LİSESİ MEZUNLAR, Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez, Skandal..!, IMANI DÜSÜREN SÖZLER, AVRUPA BİRLİĞİ, TARİHTE İLKLER, AL SANA KÜRT ACILIMI